sobota, 17 czerwca 2023

Czym opłatek i czemu się nim dzielimy


Każdy chyba z nas zna bardzo dobrze smak cienkiego, białego chlebka, jakim dzielimy się podczas kolacji wigilijnej. Opłatki od wielu wieków się stały symbolem życzeń, nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu sąsiednich. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma duże znaczenie, oznacza bowiem pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.

Przed laty opłatki na święta były wypiekane wyłącznie przy klasztorach i kościołach, obecnie opłatki realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas między wrześniem a grudniem, bowiem to na wigilię właśnie w każdym domu opłatki się pojawiają.

Wykonuje się je wyłącznie z dwóch głównych składników, to znaczy mąki oraz wody. Po ich dokładnym zmieszaniu gotową masę prasuje się na cienkie płaty, a następnie wypala w piecu i przycina na nieduże kawałki. Niejednokrotnie w czasie prasowania wykorzystuje się matryce, które wytłaczają religijne albo świeckie motywy.


+Tekst Sponsorowany+